MARATON 2002

SM- JA 21. KULLERVO-MARATON JOUTSENOSSA 21.09.2002

YRJÖ PESONEN JA KAISA LETTOJÄRVI SUOMEN MESTAREIKSI

 Joutsenon Kullervon 21. maraton, joka samalla oli SM-maraton suoritettiin varsin hyvässä syyssäässä etenkin edellisten päivien kylmät ja sateiset kelit huomioiden. Auringon välillä lämmittäessä päästiin lähelle +10 astetta, eikä tuulesta ollut juurikaan haittaa. Ainakin yli 60 maratoonaria (kaikkien ennätykset eivät olleet tiedossa) ja yli 30 puolikkaan juoksijaa eli joka neljäs osanottaja tekaisi oman ennätyksensä. Naisten SM-maratoonareista peräti 12 ja miehistä 6 juoksi oman ennätyksensä, joten reitti osoitti jälleen nopeutensa ja juoksijat tietysti kovan kuntonsa.

SM-maratonin vauhdista alusta alkaen vastasi lopullinen mitalikolmikko Liperin Taimen Yrjö Pesonen, Viipurin Urheilijoiden Wille Keihänen ja Forssan Salamien Marko Vaittinen. Muusta porukasta kauimmin heidän vauhdissaan kesti Pasi Mattila, joka kohta puolimatkan jälkeen jäi triosta ja keskeytti myöhemmin. Marko Vaittinen jäi kärkikaksikon kyydistä vähitellen 35 km:n jälkeen ja Münchenin EM-edustajamme Yrjö Pesonen jätti kolmen edellisen vuoden pronssimitalistin Wille Keihäsen 40 km:n kohdalla ja saavutti historiallisen viidennen maratonin Suomen mestaruutensa ajalla 2.22.25. Keihäsen hopeamitali tuli 3,5 minuutin ennätysparannuksella ajalla 2.22.47. Marko Vaittisen pronssiaika 2.23.42 jäi vain runsaan minuutin hänen ennätyksestään. Väliaikataulukko löytyy tulosten yhteydestä. Valitettavasti väliaikojen otto onnahti eräässä vaiheessa perusteellisesti, mutta parani loppua kohti.

Naisten maratonin alkua hallitsi ensimmäistä maratoniaan juossut hiihtäjänä paremmin tunnettu Oulun NMKYU:n Jaana Ahonen. Hän johti lopullista kärkikaksikkoa Lahden Ahkeran Kaisa Lettojärveä ja LUM:n Birgitta Lipsasta 15 km:n kohdalla minuutilla, mutta runsaat 10 km myöhemmin Lettojärvi oli ajanut hänet kiinni ja vähän myöhemmin myös Lipsanen. Ahonen keskeytti 30 km:n jälkeen ja loppumatkalla 40-vuotias Lettojärvi jätti myös ensimmäistä maratoniaan juossutta Lipsasta yli 5 minuuttia. Lettojärvellekin tämä oli vasta toinen maraton. Ensimmäisellään hän saavutti viime vuonna SM-hopean kuten Lipsanen nyt. Pronssille juoksi viimevuonna myös pronssia saanut ja aikaisemmin kolme Suomen mestaruutta voittanut Lapinlahden Vedon Anne Jääskeläinen, joka lopussa oli tavoittaa Lipsasen kiinni jääden hopeasta vain 7 sekuntia. Voittajat saivat palkinnoksi järjestäjiltä 1000 euroa ja liitolta 300 euroa ja Lettojärvi vielä naisten 40-sarjan uudesta reittiennätyksestä järjestäjiltä 85 euroa.

Erityisonnittelut niille parillekymmenelle maratoonarille, jotka juoksivat täällä nyt elämänsä ensimmäisen maratonin. Kolmen tunnin alitti 55 juoksijaa. Heistä muutamalle alitus oli ensimmäinen. Kisaan lähti 289 maratoonaria ja 140 puolimaratoonaria eli kaikkiaan 429 osanottajaa. Maaliin heistä saapui 272 maratoonaria ja 136 puolikkaan juoksijaa.

Kullervo-maratonin sarjakohtaiset reittiennätykset ovat sitä tasoa, että niiden rikkominen onnistuu vain harvoilta juoksijoilta. Tällä kertaa 85 euron reittiennätysbonuksista pääsivät nauttimaan Lettojärven lisäksi maratonin M65-sarjan voittaja Jääsken Kirijöiden Raino Kiander, M60-sarjan puolimaratonin voittaja Ristiinan Urheilijoiden Riku Kyllönen ja pyörätuolimaratonin voittaja porilainen Leo-Pekka Tähti. Sarjakohtaiset kaikkien aikojen parhaat tulokset löydät All time-valikosta.

Miesten puolimaratonin voitti Iisalmen Visan Kimmo Randelin ajalla 1.13.33 ja naisten puolikkaan nopein oli 40-sarjan voittanut raahelainen TietoEnatorin juoksukerholainen Helena Rantakari.

Maratonin palkintopöytä oli joutsenolaiseen tapaan ruhtinaallinen ja sarjojen parhaat palkittiin rahapalkinnoin tai laadukkain esinepalkinnoin. Palkintojen yhteisarvo oli n. 10.000 euroa.

Maratonterveisin

Jaska

PUOLIMARATON 2002 TULOKSIIN

SM-TULOKSET

MIEHET YL

M40-M45

M50-M75

NAISET